Hvordan kommer Norge til EM 2020?

To sene utligningsmål mot både Spania og Romania var ikke nok. Norge kvalifiserer seg ikke til europamesterskapet i 2020 gjennom EM-kvalifiseringsgruppen. Playoff i Nations League kan likevel ta oss inn via bakveien.
Nå er det sikkert noen matematikere som allerede har løftet pekefingeren og tenkt at ingressen ikke medfører riktighet. Teoretisk sett kan nemlig alt fremdeles flakse seg slik at Norge sikrer seg andreplassen i gruppe F, bak Spania, men foran både Sverige og Romania.

Norge ligger, med sine 11 poeng, fire poeng bak Sverige og tre poeng bak Romania. Med to kamper igjen å spille skal Sverige altså avgi minst fem poeng mens rumenerne må rote bort minst fire (forutsatt at Norge tar seks poeng på sine to kamper).

Romania og Sverige møtes 15. november, og her må altså Sverige IKKE vinne. Tre dager senere reiser Romania til Spania, og her er det lov å håpe at rumenerne ikke tar poeng. Mindre sannsynlig er det imidlertid at Sverige taper (eller spiller uavgjort hvis de taper i Romania) hjemme mot Færøyene, en så stor gavepakke er det umulig å håpe på, selv om julen stille og rolig nærmer seg.

Utfallet er heller ikke spillbart hos bookmakere. Hos Norsk Tipping finner du massevis av fotball odds, men at Norge tar andreplassen i gruppen finnes det ikke odds på. Til gjengjeld får du i skrivende stund kun 1,11 i odds på at svenskene sikrer seg EM-billett via plassen bak de spanske verdensstjernene.

Nations League er Norges sjanse
Etter at antall EM-deltakere er utvidet har Nations League blitt en ny inngangsport til det gjeveste mesterskapet på kontinentet. Og etter at Norge vant sin gruppe i fjor (i pulje med Bulgaria, Slovenia og Kypros) får vi en siste mulighet til å snike oss med i EURO 2020 gjennom playoffkamper i Nations League.

Her møter vi etter alle solemerker Serbia i semifinale hjemme på Ullevål. Dato for kampen er allerede bestemt til 26. mars neste vår. Også serberne har en teoretisk mulighet til å direktekvalifisere seg, men sannsynligheten for at dette skjer er kun hypotetisk. Slår Norge Serbia var det lagt opp til at vi møtte vinneren av Skottland – Finland i kamp om EM-billett, men siden Finlands eventyrlige reise i den ordinære EM-kvalliken trolig ender med at finnene kvalifiserer seg direkte, vil det trolig ende med at UEFA trekker lodd mellom Bulgaria, Israel og Romania om hvem som får møte Skottland (hvis Finland tar en direkte EM-plass).

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailby feather

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.